Çırê Musyon

3 Eylül 2018 Pazartesi

Canbulat ailesi ve kayip Kürtler.

Mam Celal anılarında 1963 yılında Cezayir’de toplanan sol ve sosyalist çevrelerinin toplantısına KDP adına katılıyor ve Kürd meselesi üzerine bir konuşma yapıyor. Bu arada Kemal Canpolat Mam Celal’ın yanına gelerek tebrik ediyor ve kendine “Celal biliyormusun biz de aslen Kürdüz” diyor. Mam Celal’da ona cevaben: “Evet Canpolat ailesi Kürd tarihinde meşhurdur” diyor.
Bu arada yine aynı toplantıda Yemen delegasyonu başkanı siyah bir şahsiyet Mam Celal’a gelerek “Ustad biz de aslen Kürdüz. Büyük dedem Gazi olarak Yemen’e gidiyor ve kalıyor” diyor. Bu arada Arap solculardan biri olan Hayreddin Hesib Mam Celal’ın koluna giriyor ve “hem Yemenli ve hem de Kürd “ diye takılmaya başlıyor. Bu arada bazı Araplar Sudan Kürdlerinden söz ediyorlar.. Mam Celal inanmıyor ve kendisine takıldıklarına inanıyor.. Son 20 yada 30 yıldır, farklı ülkelerde yaşayan Kürdler hakkında bilgi sahibi olmaya başladık.. Sosyalist İnternasyonal’ın Kongresi olmasaydı ve Benazir Buto Kürdlere gidip “benim annem Kürdtür” dememiş olsaydı kim bilebilirdi..

Yani anlayacağın “BEŞİR MUŞİR KÜRDLERİ” çok.

Kemal Fuad da eğitim amacıyla 1950’lerde Bağdat’a gidiyor ve orada Beşir Müşir’I tanıyor. Kemal Fuad ömrü boyunca Beşirist olarak kaldı.Prof Dr. Kemal Fuad Kürdistan Parlamentosu Başkanı olduğu zaman Kürdistan Parlamntosunda tartışmaların sertleştiği dönemler, Kemal Fuad Beşir Müşirden alıntılara yaparak ortalığı yumuşatığını biliyoruz.Dr. Kemal Fuad Beşir Müşir ile ilgili bir dizi anılar var.Bunlardan biri Dr. Kemal Fuad Almanya’dan Bağdat’a gidiyor. Yine her zaman Beşir Müşir’in dükanında toplanıyorlar.Dr. Kemal Fuad Beşir Müşir’e : “Ustad biz yurtdışında Kürdlerin sayası konusunda ciddi problemler yaşıyoruz. Biz 30 milyon diyoruz, fakat içini dolduramıyoruz” diyor.Beşir Müşir : “ 30 milyon değil, 25 milyondur” diyor.Dr. Kemal: “Nasıl?” diye soruyor.Beşir Müşir: “Türklerin işgali altında bulunan Kürdistan’da 10 milyon Kürd var. Irak’ın işgalı altında bulunan Kürdistan’da 3,5 milyon Kürd var. İran’ın işgalı altındaki Kürdistan’da 7 milyon Kürd var. Suriye, Lübnan ve Rusya’da bir buçuk milyon Kürd var”.. diyor.Dr. Kemal Fuad: “Nasıl oluyor? Irak’ın toplam nufüsü 7 milyondur” diyor.Beşir Müşir: “Dicle karşı yakasına git, oradaki Bağdatların hepsi Kürdtür. Oradan itibaren Bağdatlıların hepsi Kürdtür ve Kürdistanlıdır” diyor.Dr. Kemal Fuad: “ bu saydıkların hepsi 22 milyon yapıyor. 3 milyon nerede?” diye soruyor.Beşir Müşir: “ Winda bûn/kayıp oldular” diyor.Dr. Kemal Fuad yurtdışında oldukları zaman Kürdistan’ın farklı parçalarında eğitim amaçlı gelen öğrenciler vardı, diyor Fakat, Türk, Arap ve Fars olarak biliniyorlardı. Bunlardan bazıları ara sıra bize gelerek Kürd olduklarını söylüyorlardı... Biz de kendi aramız da onlara “Beşir Müşir’in Kürdleri” diye espiri yapıyorduk diyor. 

Silav û rêz

Aso Zagrosi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder