Çırê Musyon

17 Aralık 2023 Pazar

Sex Said harekati

 

Resmi tarih, utanc. tarihi


Her devletin "resmî tarihi" vardır, her toplumun tarihi utançlarla dolu olduğu için onların bir kısmını "değiştirir" resmî tarih.


Bir toplum da resmî tarihin yalanlarından arındıkça gelişir ya da geliştikçe yalanlardan kurtulur.


Gerçeklerden korkacak bir şey yok.


Her toplumun imreneceği kadar zengin bir tarihi var, o tarihin içinde her ırktan, her dinden "ecdat" yer alıyor, insanlığın her hâli var orada.


Tarihi bir "fetiş" hâline getirmek, "putunu kendi yapar, kendi tapar" usulü bir tarih uydurup o tarihe tapınmak, geri kalmışlığın en belirgin özelliklerindendir.


Aslanlar kendi hikayelerini yazmadiklari sürece avcilarin yazdigi hikayelerini dinlemek zorundayiz“
Kürtlerin durumu maalesef budur.

Asil mesele 1921 anayasasinda vaat edilen haklarin 1924 anayasasi ile red ve inkar edilmesi ile dönemin Azadi örgütünün planlayip harekete gecmeden yöneticilerinin tutuklanmasi idam edilmesinden sonra Sex Saidin Bitliste mahkemeye cagrilmasi her yil rutin yaptigi bölge bölge ziyaretlerine erken baslayarak 15 Subatta Piran hadisesiyle silahli mücadele baslamistir.

Diyarbakirda bir meydana isminin verilmesi tamamen Kürt kitlesini partisi etrafinda konsolide etme amaclidir.
Kürt milleti dindar ve degerlerine bagli bir millettir. Onlarin dini duygularini oksayarak kendi safina cekmek secimlerde bölgede basariyla cikmayi hedeflemektedir.
Adinin meydana verilmeside Kürtler acisindan önemli olmakla beraber verilmeyen naaslarida verilirse o zaman iyi niyet göstergesi olarak kabul edilebiir.
Bu ceberrut devlet asla Kürde ait hicbir hak ve özgürlügü kabul etmez cünkü teklik üzerine kurulmus bir devlet.


Keṣke Şex Said İngilizlerle işbirliği yapsaydı, şimdi bir devletimiz olurdu.

Osmanlı devletinin yıkılmasından sonra Ortadoğuda kurulan bütün devletler İngiliz ve Fransız patentli devletlerdir.

Türk devşirme devleti dahil.

İngiliz malı devlet sabiplerinin devletsiz Kürtleri İngiliz işbirlikçilikçisi olarak suçlamaları kendi işbirlikçiliklerini kamufle etmekten başka bir anlam ifade etmiyor.

En büyük İngiliz işbirlikçisinin M.Kemal olduğuda unutulmamalı.


Aksi halde bugün Türkiye zulüm devleti olmayacaktı.

Din hareketi olsa bile, her dini hareketin milli bir yani vardir.

Sex Said sayet muvaffak olsaydi bir devlet kuracakti. Bu devletin adi ne olacakti sizce?
Tabi ki Kürdistan olacakti. Bakin burada millilik ortaya cikiyor.
Bunu dini bir isyan gibi göstermek bu hareketi manipüle ederek millilik yanini kamufle etmektir.

Bu harekete katilanllara bakilirsa Sex Said ruhani bir lider olmakla beraber her versiyondan Kürtler bu hareket icinde yer almistir.

Din adamlarindan,Mirlerden,Agalardan marabadan ve dönemin aydin seküler düsünen aydinlarininda katildigi bir ulusal harekete dönüsmüstür.

Hareket bastirildiktan sonra tedil ve tenkil harekati baslatilmistir. Bölgede sivil katliamlarina 1927 yilinda Pecar tenkil harekati bölgeyi kasip kavurmustur. Dini harekat olsaydi sivil insanlardan ne istendi.?


Zaza tarihinde “SERA VEŞAYİ” dedikleri bir dönem var; zor yıllar derler Zazalar. Köylerin yakılıp yıkıldığı 1927 -28 yılları… Genç ilçesine bağlı ULYAN (çevirme) köyü civarından, Çabakçur, Peçar ve Lice milislerinin öncülüğünde çoğunluğu çocuk ve kadın olan 33 insan alınır. Yalın ayak, dikenli sarp patika arazide yürütülürler, ayaklarına diken batan çocuklar bu acıya dayanmayıp ağladığında asker ve milisler ağlayan çocuklara yürü ağlama size” KIRMIZI AYAKKABI” giydireceğiz der ve gülüşürler. Bu acı ve eziyet içinde nereye götürüldüklerini, akibetlerinin de ne olacağını bilmeyen bu insanlar VALER (Çaytepe) getirilir. Gecenin karanlığında toprak bir eve doldurulurlar. Kapı ve pencereler çivilenir. Bunu gören köylüler çocuklarını alıp TAVZ* köylerine sığınmak isterler ama TAVZ kabul etmez, dağlara sığınırlar. Çalı-çırpı odunlar toprak evin etrafına ve üstüne yığılır, saman ve otla beslenir. İçinde 33 insan bulunan bu ev ateşe verilir.

Toprak damdan feryat-fiğan sesleri yükselir. Bu bağrışma ve ağlamalar gökyüzünü kaplar ama ne duyanları vardır ne de görenleri, yüreklerin dayanamadığı mahşeri bir gürültüdür. Ateş kurbanlarını küle çevirmek için alabildiğince coşmuştu, rüzgar’ın onu lanetlemesiyle en yakıcı halini almıştı. Düzenin vanpirleri; NERON’un ROMA’yı ateşe verirken attığı kahkahalar gibi, kan çanağına dönüşmüş gözleriyle zebanilere dönüşmüşlerdi.


Şafakta ateş sönmüştü, 33 insan yanıp kül olmuştu. Yaşadıkları topraklarda bir gerçeği söyleyecek kadar özgür olamayan insanlar… Bu gerçeği kuşdili tarzıyla konuşarak aktarmışlardı son nesle kadar. Ne adlarına ağıtlar yakıldı ne de şiirler yazıldı, ne de anıtlar yapıldı. Fatiha dahi okunmaz oldu. Çünkü onlar ümmetin yetimleri ve yaşadığı coğrafyanın kimsesiz çocuklarıydı.

ZİKTE yaylalarında, ZİKTELİLER bu insanları yad ede dursun. 


Çabakçur, Lice, Kulp, Peçar ve Fis şeyhi milislerinin nasıl ZİKTELİLER’e karşı vampirleştiklerini söyleyebiliriz., bugün yurtseverlik ve dindarlık tasarlayanların atalarının ne karanlık işlere karışıp Kemal ve İsmet’e hizmet ettiklerini her kes bilmeli. Yaklaşık 100 yıldır günah keçisi saydıkları ZİKTELİLER neymiş her kes görsün. Onurları ayaklar altına alınmış ZİKTELİLER hala düşünmezler mi? Unutmayın fakirlik ONURSUZLUK değildir. ONUR insanın en büyük sermayesidir.




Demin Iskilipli Atif Efendi den bahsedildi. Idam edilen Atif efendinin memleketinde tedil ve tenkil harekati yapilmadi.
Bilakis itibari iadesi dahi yapildi.

Peki Sex Saidin nicin itibari iadesi yapilmiyor.?
Cünkü Kürt oldugu icin, ordusu Kürtlerden mütessekül oldugu icindir.
Demek oluyor ki Sex Said harekati Kürt hareketi oldugu icin bastirildiktan sonra bölge adeta insansizlastirilmak istenmistir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder